söndag 29 januari 2012

rågbröd...jättegott till soppa

Fylligt rågbröd – 2 bröd
25 g jäst
7 dl rumsvarmt vatten
2 tsk salt
1–2 tsk kummin 
2 msk honung eller mörk sirap
2 msk olja eller mjukt matfett
2 rårivna morötter
ca 550 g av vardera Kungsörnen
Rågmjöl och Kungsörnen Vetemjöl Special.
Gör så här:Blanda alla ingredienser men spar 1 dl av mjölet till utbakning. Arbeta degen kraftigt och jäs den ca 1 tim. Forma degen till 2 rullar och lägg dem i smorda 1½ l formar. Platta ner dem, jäs ca 1 tim eller tills degen når över formens kant. Nagga med gaffel. Grädda nederst i ugnen i 200°C, 40–50 min. Låt bröden kallna på galler, inlindade i bakduk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar